
Residential Properties (First-hand Sales) Ordinance 

Frequently Asked Questions and Answers (FAQs) 

FAQs on Advertisement 

FAQs are not guidelines.  They aim to facilitate the trade to understand 

how the Sales of First-hand Residential Properties Authority (SRPA) 

looks at specific provisions of the Residential Properties (First-hand Sales) 

Ordinance (Ordinance). 

Users of the FAQs should not rely on the information in the FAQs as 

professional legal advice and are strongly advised to seek legal or other 

professional advice should there be doubts about the application of the 

Ordinance in individual circumstances.  Whilst every effort has been 

made to ensure the accuracy of the FAQs, the SRPA shall not be 

responsible for any liability howsoever caused to any person by the use or 

reliance on the FAQs.  

Q1.1 Do the following items fall within the requirements of 

advertisement under Part 3 of the Ordinance, viz. (a) website 

designated by the vendor for the development; (b) physical 

model of the development; (c) a pen bearing the name and 

logo of the development for distribution to the general public? 

A1.1 Section 69 of the Ordinance stipulates that Part 3 of the Ordinance 

applies to an advertisement purporting to promote the sale of any 

specified residential property.  The term “advertisement” is not 

defined in the Ordinance, hence its ordinary meaning is to be 

considered in interpreting the relevant provisions.  Whether 

something is an advertisement purporting to promote the sale of 

any specified residential property would depend on the facts of 

the case and have to be considered on a case-by-case basis. 

Whether a website designated by a vendor for a development is 
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subject to the requirements under Part 3 of the Ordinance depends 

on whether it constitutes an advertisement purporting to promote 

the sale of the specified residential properties.  The contents of 

the website would be relevant in determining the question.  If 

there are documents (e.g. in PDF format) posted on the website 

designated by the vendor for the development, such document 

may, depend on its content, be regarded as printed advertisement 

and subject to the additional requirements in section 73 of the 

Ordinance.  

Whether a 3-dimensional physical model of a development is 

subject to the requirements under Part 3 of the Ordinance depends 

on whether it constitutes an advertisement purporting to promote 

the sale of specified residential properties, which is a question to 

be determined according to the facts of the individual case. 

Different factors should be taken into account, such as where the 

model is placed and whether there is any promotional statement 

placed alongside the model.  Similarly, whether a pen is subject 

to the requirements under Part 3 of the Ordinance depends on 

whether it constitutes an advertisement purporting to promote the 

sale of specified residential properties.  Relevant factors include 

the circumstances under which the pen is distributed.   

Q1.2 What does it mean by “printed advertisements” under section 

73 of the Ordinance? 

A1.2 The requirements for “printed advertisements” under section 73 of 

the Ordinance apply to the advertisements set out in section 73(1), 

which are, in general, advertisements that can be printed out. 

Items such as stickers and billboard on bus are within the scope of 

the advertisements set out in section 73(1) of the Ordinance. 

Q1.3 A brochure which purports to promote the sale of specified 

residential properties is a form of “printed advertisement”. 

How to determine the size of a brochure for the purpose of 

complying with the requirements as stipulated under section 

73(8) of the Ordinance on the size of the letters, characters or 

numbers of the mandatory statements? 
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A1.3 If a brochure is adopted and used as an advertisement to which 

Part 3 of the Ordinance applies, then the brochure will have to 

comply with the requirements applicable to an advertisement 

purporting to promote the sale of the concerned residential 

properties.  When determining the size of an advertisement for 

the purpose of complying with the requirements as stipulated 

under section 73(8) of the Ordinance on the size of the letters, 

characters or numbers of the mandatory statements, the total area 

of the advertisement should be taken into account.  For example, 

in the case of a brochure used as an advertisement, if the total area 

of all the pages of the brochure is larger than 4155 square 

centimeters, the letters, characters and numbers of the mandatory 

statements (i.e. information required under section 73(2) and (5), 

and section 73(7) of the Ordinance, if applicable) must occupy at 

least 3% of the total area of the advertisement.  

 

Information required to be provided under section 73(2), (5) and 

(7) of the Ordinance is only required to be provided once in an 

advertisement, hence the statements are not required to be 

contained in every page of the brochure. 

 

Q1.4 Section 73(8) of the Ordinance has stipulated the size of the 

statements that are required to be provided under section 

73(2), (5) and (7) of the Ordinance.  If the size of the 

advertisement is larger than 4155 square centimeters, the 

statements must occupy at least 3% of the area of the 

advertisement.  Whether the “3%” requirement applies to 

each or to all of the statements under section 73(2), (5) and (7) 

of the Ordinance? 

 

A1.4 If the size of the advertisement is larger than 4155 square 

centimeters, the total area of the statements required under the 

section 73(2), (5) and (7) of the Ordinance should occupy at least 

3% of the area of the advertisement, i.e. NOT each statement 

should occupy at least 3% of the area of the advertisement. 

 

If an advertisement is to contain statements under section 73(2), 

(5) and (7) of the Ordinance in both Chinese and English, the 
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Chinese and English statements should respectively occupy at 

least 3% of the total area of the advertisement. 

Q1.5 Vendors are required to set out various information in printed 

advertisements under section 73 of the Ordinance.  Is 

amendment to the advertisements required if the aforesaid 

information has been changed?  

A1.5 If there are changes to the information set out in the 

advertisements, the vendor should update the advertisements as 

soon as practicable.  

Q1.6 Will hoarding be regarded as an advertisement under the 

Ordinance? 

A1.6 According to Regulation 66 of the Building (Planning) 

Regulations (Cap 123F), no advertisement other than a 

description of the building and the names of any persons 

concerned in its construction shall be displayed on any hoarding. 

Q1.7 Can the vendor publish advertisement for the sale of a 

specified residential property by tender or auction? 

A1.7 If a vendor wishes to publish advertisement for the sale of a 

specified residential property by tender or auction, the 

requirements under Part 3 of the Ordinance should be followed. 

Besides, the vendor should ensure that the advertisement will not 

provide false or misleading information. 
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