
Residential Properties (First-hand Sales) Ordinance 

Frequently Asked Questions and Answers (FAQs) 

FAQs on Areas of Residential Properties 

FAQs are not guidelines.  They aim to facilitate the trade to understand 

how the Sales of First-hand Residential Properties Authority (SRPA) 

looks at specific provisions of the Residential Properties (First-hand Sales) 

Ordinance (Ordinance). 

Users of the FAQs should not rely on the information in the FAQs as 

professional legal advice and are strongly advised to seek legal or other 

professional advice should there be doubts about the application of the 

Ordinance in individual circumstances.  Whilst every effort has been 

made to ensure the accuracy of the FAQs, the SRPA shall not be 

responsible for any liability howsoever caused to any person by the use or 

reliance on the FAQs.  

Q1.1 Apart from the “saleable area” as stipulated in section 8 of the 

Ordinance and the areas of any of those 10 items as specified 

in Part 1 of Schedule 2 to the Ordinance, there may be other 

types of areas which form part of a specified residential 

property and which the vendors are selling to the purchaser. 

How and where in a sales brochure can the vendors describe 

and set out those areas?  

A1.1 Information required to be provided in a sales brochure and a price 

list is stipulated in the Ordinance.  In respect of the area schedule 

in a sales brochure and a price list, vendors should only provide (i) 

saleable area and (ii) the area of the 10 items specified in Part 1 of 

Schedule 2 to the Ordinance which forms part of the residential 

property.  These requirements are set out in section 11 in Part 1 of 

Schedule 1 to the Ordinance (sales brochure) and section 31(2) of 

the Ordinance (price list).  Provision of additional area 
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information in the area schedule in sales brochure and price list is 

not allowed under sections 23(1) and 31(9) of the Ordinance. 

Vendors must not add additional information on their own.   

While vendors must not add additional information to the area 

schedule in a sales brochure and a price list, if there is any feature 

of a residential property to which the vendors would like to draw 

the purchaser’s attention, information such as dimensions and 

areas of the features may be marked on the relevant floor plan or 

provided in an explanatory note or remark for the relevant floor 

plans in the sales brochure.   

Q1.2 Can air handling unit (AHU) room or variable refrigerant 

volume (VRV) room be regarded the same as the 

air-conditioning plant room in Part 1 of Schedule 2 to the 

Ordinance?  

A1.2 AHU is a kind of air-conditioning plant.  VRV system is basically 

a multiple split type air-conditioning system with a condenser 

which may be placed inside a residential property.  There may 

also be other types of air-conditioning plant room under various 

different names.   

For residential developments which have room(s) solely used for 

housing AHU, the condenser of a VRV system (or facilities which 

are in fact a kind of air-conditioning plant regardless of the 

different names they are called), the sales brochure should set out 

the floor area of such room(s) in the way as specified under 

section 11(2)(c) in Part 1 of Schedule 1 to the Ordinance. 

Q1.3 If there is a swimming pool on the roof, can the area of the 

swimming pool be included in the roof as set out under Part 1 

of Schedule 2 to the Ordinance? 

A1.3 The area of a swimming pool within a roof should be included in 

the area of the roof.  Likewise, if there is a swimming pool within 

a garden, the area of the swimming pool should be included in the 

area of the garden. 
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If vendors wish to inform the prospective purchasers that there is a 

swimming pool within the roof (or garden), he may do so by 

adding an explanatory note or remark to the relevant floor plan in 

the sales brochure. The dimensions and area of the swimming pool 

may also be indicated in that note or remark ( No.1.1 of FAQs on 

Areas of Residential Properties above is relevant).   

 

Q1.4 Can the floor area of a staircase leading to a garden be 

included in the area of garden set out under Part 1 of Schedule 

2 to the Ordinance? 

 

A1.4 In computing the area of a garden for the purpose of section 4 in 

Part 2 of Schedule 2, the area of any uncovered and unenclosed 

staircase leading to the garden should be included.  

 

Q1.5 Whether the bay window of a residential property should be 

measured up to the external edges of the window frames or the 

window glass surfaces? 

 

A1.5 According to Part 2 of Schedule 2 to the Ordinance, the area of a 

bay window is to be measured from the exterior of the enclosing 

walls or glass windows of the bay window.  If a bay window is to 

be measured from the exterior of the glass windows, it can be 

measured up to the external edges of the window frames. 

 

Q1.6 If part of the enclosing wall of a residential property is a 

column and not a wall, should the thickness of the column be 

included in the saleable area of that residential property 

according to section 8 of the Ordinance?  

 

A1.6 If part of the enclosing wall of a residential property is a column 

and not a wall, the “column” is considered as the enclosing wall. 

The saleable area of the residential property shall be measured up 

to the exterior of the enclosing walls (i.e. the full thickness of the 

walls (excluding wall finishes) is included) or the centre line of a 

separating wall between adjoining units.  
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Q1.7 If the enclosing wall of a residential property adjoins a 

non-residential property, shall the measurement of saleable 

area of the residential property be taken from the middle of 

the wall according to section 8 of the Ordinance? 

A1.7 It has been an established practice that, for an enclosing wall 

which separates a residential property from an adjoining 

residential/non-residential property, the measurement is to be 

taken from the middle of the separating wall.   

The Ordinance is silent on how the area of a residential unit 

adjoining a non-residential unit should be measured.  If, in the 

case of a residential property which has an enclosing wall 

adjoining a non-residential property, vendors follow the 

established practice of taking the measurement of that wall from 

the middle of it, the SRPA will not consider the vendor having 

breached section 8 or any other provisions of the Ordinance. 

Q1.8 Can the area of filtration plant room be counted as saleable 

area of a residential property? 

A1.8 Whether an item can be considered as part of the saleable area of a 

residential property will depend on whether it falls within the 

definition of “saleable area” under section 8 of the Ordinance, 

which question turns on the particular facts of an individual case.  

Q1.9 Can “private lift lobby” be counted into the “saleable area” of 

a first-hand residential property? 

A1.9 Whether an item can be considered as part of the saleable area of a 

residential property will depend on whether it falls within the 

definition of “saleable area” under section 8 of the Ordinance, 

which question turns on the particular facts of an individual case. 

Under section 8(1) of the Ordinance, “saleable area” in relation to 

a residential property – 

(a) means the floor area of the residential property; 
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(b) includes the floor area of every one of the following to the 

extent that it forms part of the residential property - 

(i) a balcony; 

(ii) a utility platform; 

(iii)  a verandah; and 

(c) excludes the area of every one of the items specified in 

Part  1 of Schedule 2 to the extent that it forms part of the 

residential property. 

According to section 8(2) of the Ordinance, for the purposes of the 

Ordinance, the floor area of a residential property – 

(a) subject to subsection (4), is to be measured from the exterior 

of the enclosing walls of the residential property; 

(b) includes the area of the internal partitions and columns 

within the residential property; and 

(c) excludes the area of any common part outside the enclosing 

walls of the residential property. 

Whether a “private lift lobby” can be counted into the “saleable 

area” of a first-hand residential property should depend on 

whether the “private lift lobby” is both (i) legally and (ii) 

physically made for the exclusive use of the owner of the 

residential property in question. 

In general, if a “private lift lobby” is to be counted into the 

saleable area of a residential property, the provisions of the deed 

of mutual covenant of the development / phase, the agreement for 

sale and purchase of the residential property and the assignment of 

the residential property should clearly provide that the “private lift 

lobby” is to be made legally for the exclusive use of the owner of 

the residential property in question.  Therefore, one may 

ascertain if a “private lift lobby” is for the exclusive use of the 

owner of a residential property by reviewing the provisions of the 

relevant deed of mutual covenant, agreement for sale and 

purchase, and assignment applicable to the residential property. 
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As to whether a lift lobby is physically made for the exclusive use 

of the owner of the residential property, it depends on whether the 

owner of the residential property can assert exclusive physical 

control of the entrance(s) to the lift lobby (e.g. by keys, access 

cards or other security system or equipment), in other words, 

whether the lift lobby can be reasonably secured to prevent any 

other persons from entering into it whether as of right or 

accidentally.  This is a matter of fact and depends on the physical 

construction and layout of the lift lobby.  

For instance, for a private lift lobby to be counted into the saleable 

area of a first-hand residential property, the design of the path of 

the exit route(s) for the other residents of the other parts of the 

development to escape in the event of a fire should not pass 

through the lift lobby in question. 

Q1.10 For house-type development, it is common that a carport, 

instead of merely a car parking area, is provided to a house. 

Should the entire carport or only the parking space be 

excluded from saleable area under section 8(1)(c) of the 

Ordinance? 

A1.10 A carport is primarily for use by vehicle(s) and, in general, 

comprises area(s) for parking purposes and maneuvering area(s) 

for vehicles.   

In a non-house type residential development, the maneuvering 

areas usually form part of the common areas of the development 

and therefore do not form part of a parking space.  

In the case of a house type residential development, the area of the 

entire carport of a residential property may be taken into account 

in the measurement of parking space for the purpose of Part 1 of 

Schedule 2 to the Ordinance, and will be excluded from the 

saleable area of the residential property for the purpose of the 

Ordinance. 
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According to section 3 in Part 2 of Schedule 2 to the Ordinance, 

the area of a parking space is measured from the interior face of its 

enclosing walls where there are enclosing walls.   

The area of a parking space of the residential property for the 

purpose of Part 1 of Schedule 2 to the Ordinance should be set out 

in the sales brochure according to section 11 in Part 1 of Schedule 

1 to the Ordinance.  If the land grant of a house type residential 

property has designated an area to be used for parking purposes, 

which is to be located within a carport, vendors are advised, for 

the sake of clarity, to state in the sales brochure the area inside the 

carport which is designated under the land grant for parking 

purposes, in order to distinguish it from the other area(s) of the 

carport . 

Q1.11 According to section 11 in Part 1 of Schedule 1 to the 

Ordinance, vendors are required to provide information on 

saleable area and the area of the 10 items as specified in Part 1 

of Schedule 2 to the Ordinance in the sales brochure in square 

feet and in square metres.  What conversion formula should 

be adopted? 

A1.11 Vendors are free to adopt their own conversion formula.  In this 

respect, vendors may wish to add an explanatory note or remark in 

the sales brochure under the section of “area of residential 

properties in the development” to set out the conversion formula.  

Sales of First-hand Residential Properties Authority 
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