
Residential Properties (First-hand Sales) Ordinance 

Frequently Asked Questions and Answers (FAQs) 

FAQs on Sales Arrangements and Other Information 

FAQs are not guidelines.  They aim to facilitate the trade to understand 

how the Sales of First-hand Residential Properties Authority (SRPA) 

looks at specific provisions of the Residential Properties (First-hand Sales) 

Ordinance (Ordinance). 

Users of the FAQs should not rely on the information in the FAQs as 

professional legal advice and are strongly advised to seek legal or other 

professional advice should there be doubts about the application of the 

Ordinance in individual circumstances.  Whilst every effort has been 

made to ensure the accuracy of the FAQs, the SRPA shall not be 

responsible for any liability howsoever caused to any person by the use or 

reliance on the FAQs.  

Q1.1 Is there any requirement that the Provisional Agreement for 

Sale and Purchase (PASP) for a specified residential property 

must be signed at the sales office during its business hours? 

A1.1 Under section 47(2)(a) of the Ordinance, the date and time when, 

and the place where, the specified residential properties will be 

offered to be sold, should be set out in the document containing 

the sales arrangements.  The objective of section 47(2) of the 

Ordinance is to let the general public and prospective purchasers 

in general know where and when the specified residential 

properties are offered to be sold.  It does not mean that a PASP 

must be physically signed at the sales office during its business 

hours.  

However, vendors must ensure that this will not be in conflict 

with the methods to be used to determine the order of priority 

among prospective purchasers as set out in the document 



- 2 - 

containing the sales arrangements for the development in 

accordance with sections 47(2)(d) and 47(2)(e) of the Ordinance.  

Vendors must also ensure that they comply with section 47(4) of 

the Ordinance which states that the specified residential property 

must not be sold, or offered to be sold, before the date and time 

set out in the document containing the sales arrangements. 

 

Q1.2 Can vendors offer to sell or sell first-hand residential 

properties outside the business hours of the sales office as set 

out in the document containing the sales arrangements? 

 

A1.2 Under section 47(2)(a) of the Ordinance, the date and time when, 

and the place where, the specified residential properties will be 

offered to be sold, should be set out in the document containing 

the sales arrangements.   
 

Section 47(4) of the Ordinance stipulates that the specified 

residential properties must NOT be sold, or offered to be sold, 

before the date and time published in the document containing 

the sales arrangements.  
 

If the vendor wishes to change the business hours of the sales 

office, he should make available the new business hours by 

making available a revised document containing the sales 

arrangements or a new sales arrangements reflecting the revised 

business hours of the sales office, and comply with section 47(1) 

of the Ordinance.  
 

Notwithstanding the above, there may be occasions where 

prospective purchasers, who have selected properties, are still 

waiting for the signing of the Preliminary Agreement for Sale 

and Purchase (PASP) upon the closing time of the sales office on 

a particularly busy day.  Having considered the issue from the 

perspective of practicability and consumer expectation, we 

consider that vendors may, on an ad hoc and one-off basis, 

continue to open the sales office beyond the prescribed business 

hour on that day until those who have been waiting for the 

signing of PASP before the scheduled closing time of the sales 

office have completed the signing of the PASP.   
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Q1.3 In what way can the vendor let prospective purchasers know 

that some properties are kept by the vendor for leasing 

purpose?  

 

A1.3 A vendor’s decision to offer to sell which of the properties in the 

development is reflected in the documents containing the sales 

arrangement in which the vendor is required to state a description 

of the residential properties that would be offered to be sold.  

 

Q1.4 How should the vendor state the information in the document 

containing the sales arrangements for specified residential 

property that will be offered to be sold by way of tender or 

auction? 

 

A1.4 Sale by Tender 

For the date and time of sale, the vendor should fill in the 

commencement date and closing date of the tender, and the 

office hours of the agent handling the tender (e.g. solicitors’ firm 

or surveying firm).   

 

For the place where the sale will take place, the vendor should 

fill in the address of the handling agent for the tender.   

 

For the method to be used to determine the order of priority, the 

vendor should fill in “sale by tender – see details and particulars 

in the tender notice”.   

 

Under section 47(1)(a) of the Ordinance, the vendor should make 

available hard copies of the document containing information on 

the sales arrangement for collection by the general public during 

a period of at least 3 days immediately before a date of the sale 

and on such a date of sale.  

 

The vendor should provide hard copies of the document 

containing information on the sales arrangements at least 3 days 

before the first day on which tender is accepted and from the first 

day on which tender is accepted up to and including the tender 

closing date.  The vendor should also follow the 
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abovementioned dates in making the document containing the 

sales arrangements available for inspection on the designated 

website as required under section 47(1)(b) of the Ordinance. 

 

The vendor should make available documents referred in section 

48(1)(a) to (e) of the Ordinance at the place where the tender will 

be submitted (e.g. the agent handling the tender) from the first 

day on which tender is accepted up to and including the tender 

closing date.  

 

Sale by Auction 

For the date and time of sale, the vendor should fill in the auction 

date and time.   

 

For the place where the sale will take place, the vendor should 

fill in the address at which the auction will take place.   

 

For the method to be used to determine the order of priority, the 

vendor should fill in “sale by auction – see details and particulars 

of the auction”.   

 

The vendor should provide hard copies of the document 

containing information on the sales arrangements at least 3 days 

before the day on which the auction is to take place and on that 

day.  The vendor should also follow the abovementioned date in 

making the document containing the sales arrangements 

available for inspection on the designated website as required 

under section 47(1)(b) of the Ordinance.   

 

The vendor should make available documents referred in section 

48(1)(a) to (e) of the Ordinance at the place where the auction 

will take place on each of the auction date.  

 

Q1.5 In the documents setting out the sales arrangements 

according to section 47 of the Ordinance, can more than one 

method be set out for determining the order of priority? 
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A1.5 Section 47(2)(d) and (e) of the Ordinance requires a vendor to 

specify in the document containing the sales arrangements the 

respective methods to determine the order of priority in which a 

person may select among the properties that he wishes to 

purchase and, where there are two or more persons interested in a 

particular property, in which who may proceed with the purchase 

of that property.  In determining the order of priority, vendors 

may wish to use different methods during different time periods 

or under different circumstances. In this respect, a vendor may 

need to specify in the document containing the sales arrangement 

more than one method for the purpose of section 47(2)(d) or (e). 

Sufficient details should be provided so that the public can be 

certain about which particular method is to be used and when it 

is to be used.  For example, a vendor may state that for the first 

three days of sale, the order of priority will be determined by 

ballot whereas for some other specified dates, it will be on a 

first-come-first-served basis.   

Q1.6 Can the vendor adopt any registration arrangement before 

the first day on which the specified residential properties are 

offered to be sold? 

A1.6 Section 47(2)(d) of the Ordinance requires a vendor to specify in 

the document containing the sales arrangements the method to be 

used to determine the order of priority in which each of the 

persons interested in purchasing any of those specified 

residential properties may select the residential property that the 

person wishes to purchase. 

The intention of section 47(2)(d) of the Ordinance is to ensure 

that the sales arrangements are open and transparent so that 

prospective purchasers are well aware of the method to be used 

for determining the order of priority for selecting the specified 

residential property that a person wishes to purchase.  The 

vendor should provide sufficient details in the document 

containing the sales arrangements on the method it will adopt. 

If there is a registration system, the vendor should provide 
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sufficient details in the document containing the sales 

arrangements on the registration procedures (including how 

registration is to be made, the date and time when the registration 

commences and closes, whether any production of cashier order 

is required at the time of registration and whether the order of 

registration will have any impact on the order of priority for 

selecting the residential property, etc.).  This is because the 

registration arrangement is an important information, and forms 

part and parcel of the sales arrangements in totality.  The 

registration arrangement affects a prospective purchaser’s chance 

of purchasing any residential property in the development 

and / or selecting the property he wishes to purchase.   

The vendor should also ensure that any registration arrangements 

in relation to the sales of specified residential properties (whether 

or not accompanied by a payment of money) which take place 

before the first day on which the specified residential properties 

are offered to be sold will not constitute the vendor’s seeking or 

acceptance of a specific expression of intent, otherwise it will 

amount to a contravention of section 34(2) of the Ordinance.  

Q1.7 Section 48(1)(d) in the Ordinance requires that a copy of the 

land grant should be made available for inspection by the 

general public free of charge at the place where the sale is to 

take place.  Does such a land grant include “lease 

modification” and “extension” which relates to a portion of 

the lot which has no connection with the residential portion? 

A1.7 Section 48 (1)(d) of the Ordinance provides that a copy of the 

land grant should be made available on a date of sale for 

inspection by the general public at the place where the sale is to 

take place.  In this respect, “lease modification” and 

“extension” should form part of the land grant.   

There could be cases where separate Government leases are 

deemed to have been issued for different sections of the lot, for 

example Government rent apportionment has been done in 

respect of different sections of the lot and the apportionment has 
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been gazetted under section 22(1) of the Government Rent and 

Premium (Apportionment) Ordinance (Cap. 125).  In such case, 

only the “lease modification” with respect to the section on 

which the development is built needs to be disclosed.  

Q1.8 Section 49 of the Ordinance requires the vendor to make 

available the deed of mutual covenant (DMC) at the vendor’s 

designated website and at the sales office for inspection by 

the public.  If the DMC has been executed and contains the 

personal data of the owner of the residential property in 

question, can such personal data be anonymized in the DMC 

made available to the public? 

A1.8 If the DMC has been executed and contains the personal data of 

the owner of the residential property in question, vendor can 

anonymize the personal data in the DMC before making it 

available for inspection at the vendor’s designated website and at 

the sales office.  
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