
Residential Properties (First-hand Sales) Ordinance 

Frequently Asked Questions and Answers (FAQs) 

FAQs on Show Flat 

FAQs are not guidelines.  They aim to facilitate the trade to understand 
how the Sales of First-hand Residential Properties Authority (SRPA) 
looks at specific provisions of the Residential Properties (First-hand Sales) 
Ordinance (Ordinance). 

Users of the FAQs should not rely on the information in the FAQs as 
professional legal advice and are strongly advised to seek legal or other 
professional advice should there be doubts about the application of the 
Ordinance in individual circumstances.  Whilst every effort has been 
made to ensure the accuracy of the FAQs, the SRPA shall not be 
responsible for any liability howsoever caused to any person by the use or 
reliance on the FAQs. 

Q1.1 Under section 36(1)(e) the Ordinance, the fittings, finishes and 
appliances in the unmodified show flat should be the same as 
those depicted in the sales brochure for the development. 
How about those appliances located in a hidden place such as 
above ceiling, and those located outside the property such as 
an outdoor unit of split-type air-conditioner? 

A1.1 The fittings, finishes and appliances in the show flat should be the 
same as those depicted in the sales brochure for the development. 
Any difference should be stated on a notice posted in the show 
flats.  

In the quoted examples, if the vendor chooses not to provide those 
hidden appliances and the outdoor unit of split-type 
air-conditioner in the show flat, a notice stating such facts should 
be posted in the show flat. 



Q1.2 Should the bedroom doors be installed in unmodified and 
modified show flats? 
 

A1.2 Section 40(2) of the Ordinance requires the vendor to provide, 
among other things, doors in an unmodified show flat in the same 
way as they will be provided in the residential property as 
depicted in the sales brochure.  Hence, if bedroom doors will be 
installed and provided upon handover of the residential properties 
to purchasers, they should be provided in the unmodified show 
flat in the same way as they will be provided in the properties as 
depicted in the sales brochure. 
 
For a modified show flat, section 41(2) of the Ordinance requires 
that, subject to subsection (3), the vendor must provide enclosing 
walls and boundary walls for, and internal partitions and doors in, 
the show flat in the same way as they will be provided in the 
residential property as depicted in the sales brochure for the 
development.  Subsection (3) further stipulates that the vendor is 
not required to provide an internal partition or a door in a 
modified show flat if, by virtue of section 41(3) of the Buildings 
Ordinance (Cap 123), the partition or the door may be removed 
from the residential property without the approval of the Building 
Authority.  Vendors are reminded that, if a modified show flat 
shows features which are the outcome of minor works, vendor 
should consult their building professionals to ensure that the 
prospective purchasers will not be misled in any way regarding 
compliance with the Buildings Ordinance and other relevant 
legislation. 
 

Q1.3 Can “show flat” show only part of a residential property (e.g. 
kitchen)? 
 

A1.3 Any structure that is intended to be used as a show flat in relation 
to a sale of specified residential properties in an uncompleted 
development/phase will be subject to the requirements under 
Division 4 of Part 2 of the Ordinance.  As such, a “show flat” 
which only shows part of a residential property will be considered 
as not having complied with the relevant requirements under the 
Ordinance. 
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Q1.4 Can minor works or exempted works under the Buildings 
Ordinance (BO) be made to modified show flats? 

A1.4 The minor works control system under the BO was introduced to 
facilitate members of the public to carry out certain minor works 
in private buildings lawfully through simplified procedures. The 
carrying out of such minor works does not require prior approval 
of plans or consent for commencement of the works from the 
Building Authority, though the appointment of prescribed building 
professionals or prescribed registered contractors is required.  
Vendors are reminded that, if a modified show flat shows features 
which are minor works, vendors should consult their building 
professionals to ensure that the prospective purchasers will not be 
misled in any way regarding compliance with the BO and other 
relevant legislation. 

Q1.5 Is the vendor required to arrange the show flat viewer to view 
the unmodified show flat before the modified show flat of a 
residential property according to section 38(2) of the 
Ordinance? 

A1.5 The Ordinance requires that if a modified show flat of an 
uncompleted residential property is provided, an unmodified show 
flat of the same property should also be provided.  There is no 
requirement on the sequence of viewing those two types of show 
flats. 

Q1.6 If the vendor has already provided one unmodified show flat 
for a particular first-hand uncompleted residential property, 
can he/she provide more than one modified show flat of that 
particular residential property? 

A1.6 If a vendor has provided an unmodified show flat for a first-hand 
uncompleted residential property, one or more than one modified 
show flat of that residential property can be provided. 
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Q1.7 Can a poster, picture or photograph which is purported to 
show the scenic view from a window of the residential 
property (such as a picture with blue sky) be shown in the 
window of the show flat of that residential property? 

A1.7 There is no specific provision in the Ordinance which regulates 
the use of poster, picture or photograph in a show flat which 
purports to show the scenic view of a residential property when a 
person looks from that window of the residential property.  
However, vendor should ensure that the poster, picture or 
photograph will not amount to a misrepresentation or mislead 
visitors to the show flat that it is the actual view he/she will enjoy 
whenever he/she looks from the window of the relevant 
residential property. 

If the view looking from a window of a show flat is the scenic 
view of the venue where the show flat situates, the vendor is 
advised to install white light box behind the window or cover the 
window up with posters in pure colour in order to avoid the 
impression that the scenic view of the venue where the show flat 
situates, is or resembles the actual view to be enjoyed by the 
residential property concerned. 
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