
Residential Properties (First-hand Sales) Ordinance 

Frequently Asked Questions and Answers (FAQs) 

FAQs on Preliminary Agreement and Agreement 

FAQs are not guidelines.  They aim to facilitate the trade to understand 

how the Sales of First-hand Residential Properties Authority (SRPA) 

looks at specific provisions of the Residential Properties (First-hand Sales) 

Ordinance (Ordinance). 

Users of the FAQs should not rely on the information in the FAQs as 

professional legal advice and are strongly advised to seek legal or other 

professional advice should there be doubts about the application of the 

Ordinance in individual circumstances.  Whilst every effort has been 

made to ensure the accuracy of the FAQs, the SRPA shall not be 

responsible for any liability howsoever caused to any person by the use or 

reliance on the FAQs.  

Q1.1 Under the Ordinance, if the purchaser fails to execute an 

Agreement for Sale and Purchase (ASP) within 5 working 

days after the date on which he enters into a Preliminary 

Agreement for Sale and Purchase (PASP), can the vendor 

chooses not to forfeit the preliminary deposit? 

A1.1 Under section 53(3) of the Ordinance, if a person does not 

execute an ASP within 5 working days after the date on which he 

enters into the PASP, the PASP is terminated and the preliminary 

deposit is forfeited.   
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