
Residential Properties (First-hand Sales) Ordinance 

Frequently Asked Questions and Answers (FAQs) 

FAQs on Price List 

FAQs are not guidelines.  They aim to facilitate the trade to understand 

how the Sales of First-hand Residential Properties Authority (SRPA) 

looks at specific provisions of the Residential Properties (First-hand Sales) 

Ordinance (Ordinance). 

Users of the FAQs should not rely on the information in the FAQs as 

professional legal advice and are strongly advised to seek legal or other 

professional advice should there be doubts about the application of the 

Ordinance in individual circumstances.  Whilst every effort has been 

made to ensure the accuracy of the FAQs, the SRPA shall not be 

responsible for any liability howsoever caused to any person by the use or 

reliance on the FAQs.  

Q1.1 Can vendors provide an aggregate price for more than one 

residential property instead of providing the price for each 

residential property? 

A1.1 Vendor should set out the price for each residential property on 

the price list, which means each residential property should be 

given a price.  If the vendor would like to provide discount or 

financial advantage for the purchase of more than one residential 

property, such arrangements may be set out as discount or 

financial advantage as appropriate.  

Q1.2 If the vendor has issued a revised price list for a specified 

residential property, can he still sell the specified residential 

property at the price shown on the original price list before 

the revised price list comes into effect? 
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A1.2 Section 29(3) of the Ordinance stipulates that the price of a 

specified residential property in a development/phase may only be 

set out in any one price list for the development/phase. Section 

29(4) of the Ordinance stipulates that if the price of a specified 

residential property is set out in a price list, any change to that 

price must be reflected in the price list by a revision to the price 

list.  

 

Once the price list is issued, adjustments to the prices (regardless 

of whether prices are to be adjusted upwards or downwards) 

should only be made through issuing a revised price list. The 

residential property concerned cannot be sold at the revised price 

unless the revised price list has been made available according to 

the requirements as set out in section 32 of the Ordinance. The 

date on which the specified residential property will be offered to 

be sold has to be set out in a document containing the sales 

arrangements for that specified residential property, and the 

document has to be made available for a period of at least 3 days 

immediately before the date of sale and on such a date in 

accordance with section 47 of the Ordinance.  

 

Before the revised price list takes effect, and on the basis that the 

requirements that are applicable to the original price list and a 

document containing the sales arrangements have been complied 

with, the vendor may sell the residential property concerned at the 

price shown on the original price list. If the sales arrangements 

applicable to the residential property concerned remain 

unchanged, there is no need for the vendor to amend or revise the 

sales arrangement. 

 

Q1.3 Can vendors round up or round down the transaction prices 

of residential properties after applying a discount as set out in 

the price list for the development? 

 

A1.3 According to section 35(1) of the Ordinance, the owner may only 

sell, or offer to sell, the specified residential property at the price 

of that property, as set out in the price list copies of which have 

been made available under section 32(1), (2) and (3) of the 
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Ordinance; or where that price list has been revised under section 

29(4) of the Ordinance to reflect a change of the price of that 

property, at that price as last revised, as set out in the price list 

copies of which have been made available under section 32(1), (2) 

and (3) of the Ordinance. 

 

If there are terms and conditions that may affect the transaction 

price (e.g. a method of rounding the price after applying a 

discount), the vendor should set out such terms and conditions in 

the relevant part of the price list.   

 

Q1.4 Is it necessary for vendors to provide in the price list for 

first-hand residential properties the value of any gift, or any 

financial advantage or benefit, to be made available in 

connection with the purchase of a specified residential 

property in the development?  

 

A1.4 Section 31(5)(c) of the Ordinance requires that a price list for the 

development must set out any gift, or any financial advantage or 

benefit, to be made available in connection with the purchase of a 

specified residential property in the development.  Vendors are 

advised to provide an estimated value of the respective gift, 

financial advantage or benefit in the price list as far as practicable 

so that prospective purchasers can be aware of the value of these 

items. 

 

Q1.5 Further to No. 1.4 of FAQs on Price List above, should 

vendors provide the value of the parking space which is 

offered as a gift to the purchaser in the price list for the 

residential properties in the development? 

 

A1.5 Following the principle of No. 1.4 of FAQs on Price List above, 

vendors are advised to provide an estimated value of the parking 

space which is offered as a gift to the purchaser in the price list 

for the residential properties in the development as far as 

practicable so that prospective purchasers can be aware of the 

value of such parking space. 
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Q1.6 Does the Ordinance apply to the sale of first-hand parking 

space?  If not, are there any requirements under the 

Ordinance for vendors of first-hand residential properties to 

provide information on parking spaces in the sales brochure, 

price list and / or Register of Transactions for the 

development or phase of a development? 

 

A1.6 According to section 14(1) of the Ordinance, Divisions 2, 3, 6, 7 

and 8 apply if there is a sale by the owner of a specified 

residential property in a development.  The Ordinance does not 

apply to the sale of parking space which does not form part of the 

residential property. 

 

As far as the Ordinance is concerned, vendors are required to 

provide only the following information on parking spaces: 

 

(a)  the floor plans of parking spaces in the sales brochure of the 

development (section 19(2)(1) of the Ordinance).  Each of 

the floor plans of the parking spaces must show the location 

of the parking spaces, and state the number of the parking 

spaces, and the dimensions and area of each of the parking 

spaces (section 12(2) in Part 1 of Schedule 1 to the 

Ordinance); and 

 

(b) the area of the parking space, to the extent that if forms part 

of the residential property, in the sales brochure of the 

development as required under section 11(2)(c) in Part 1 of 

Schedule 1 to the Ordinance and in a price list as required 

under section 31(2)(e) of the Ordinance; and 

 

(c) a description in the Register of Transactions of the parking 

space that is sold together with a residential property under 

one single preliminary agreement for sale and purchase or 

agreement for sale and purchase. 

 

In addition, as explained in Nos. 1.4 and 1.5 of FAQs on Price 

List above, vendors are advised to provide an estimated value of 

the parking space which is offered as a gift to the purchaser in the 



- 5 - 

price list for the residential properties in the development as far as 

practicable.  

Q1.7 For residential developments the pre-sale of which is subject 

to the consent of the Director of Lands, if there is sale of 

parking spaces which do not form part of the residential 

properties, are vendors required to make available a sales 

brochure for parking space and price list(s) for parking 

spaces?  If in the affirmative, do vendors have to mention in 

the price list(s) for parking spaces (NOT price lists for 

residential properties) the prices of those parking spaces 

which are offered as gift to purchasers of the residential 

properties? 

A1.7 Under Lands Department Consent Scheme, vendors are required 

by the Director of Lands to make available a sales publication 

entitled “sales brochure for parking space” in English and “車位

銷售說明書” in Chinese as well as price list(s) for the sale of 

parking spaces which do not form part of the residential 

properties.  There is no requirement for the information in 

relation to the parking spaces to be set out in a price list for 

parking spaces in a specified form.   

If a parking space is offered as a gift to be made available 

together with the purchase of a specified residential property, it is 

not necessary to prepare a price list for such parking space if the 

price list for the specified residential property required under the 

Ordinance reflects that such parking space is a gift.  On the other 

hand, if such parking space appears in a price list for parking 

spaces, the vendor may set out in the price list for parking spaces 

its status that it is offered as a gift together with the purchase of 

the specified residential property.   

Sales of First-hand Residential Properties Authority 

29 April 2015 




