
Residential Properties (First-hand Sales) Ordinance 

Frequently Asked Questions and Answers (FAQs) 

FAQs on Viewing of Property in Completed Development 

FAQs are not guidelines.  They aim to facilitate the trade to understand 

how the Sales of First-hand Residential Properties Authority (SRPA) 

looks at specific provisions of the Residential Properties (First-hand Sales) 

Ordinance (Ordinance). 

Users of the FAQs should not rely on the information in the FAQs as 

professional legal advice and are strongly advised to seek legal or other 

professional advice should there be doubts about the application of the 

Ordinance in individual circumstances.  Whilst every effort has been 

made to ensure the accuracy of the FAQs, the SRPA shall not be 

responsible for any liability howsoever caused to any person by the use or 

reliance on the FAQs.  

Q1.1 Section 44 of the Ordinance requires that before the specified 

residential property is sold to a person, the vendor must make 

the residential property available for viewing by the person. 

Does it mean that the vendor has to arrange the residential 

property be viewed by the public before the property is 

“offered to be sold”?  

A1.1 If a vendor has, before the signing of the preliminary agreement 

for sale and purchase (PASP), arranged that particular purchaser 

to view the property in question, he is considered as having 

complied with the requirement under section 44(1) of the 

Ordinance.  

If the vendor has offered to arrange the purchaser to view the 

property but the latter has declined the offer, the vendor may, to 

safeguard his interest, ask the purchaser to confirm in writing that 

he/she has declined the offer from the vendor to view the 

property. 



- 2 - 

Q1.2 According to section 44 of the Ordinance, if it is not 

reasonably practicable for the vendor to arrange the specified 

residential property to be viewed by the potential purchaser, 

he should arrange a comparable unit for viewing.  What 

does it mean by “comparable”?  

A1.2 The purpose of section 44 of the Ordinance is that a prospective 

purchaser should be able to view the subject property (or a 

comparable property) before signing the Preliminary Agreement 

for Sale and Purchase.  The meaning of “comparable property” 

should be construed in that context.  The size, the layout, the 

view and the floor at which the residential property is located 

should be taken into account in identifying the comparable 

property. 
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