
Residential Properties (First-hand Sales) Ordinance 

Frequently Asked Questions and Answers (FAQs) 

FAQs on Making Available of Sales Documents 
 and Revised Sales Documents 

(e.g. Sales Brochure, Price List, Sales Arrangements and 
Vendor’s Information Form) 

FAQs are not guidelines.  They aim to facilitate the trade to understand 
how the Sales of First-hand Residential Properties Authority (SRPA) 
looks at specific provisions of the Residential Properties (First-hand Sales) 
Ordinance (Ordinance). 

Users of the FAQs should not rely on the information in the FAQs as 
professional legal advice and are strongly advised to seek legal or other 
professional advice should there be doubts about the application of the 
Ordinance in individual circumstances.  Whilst every effort has been 
made to ensure the accuracy of the FAQs, the SRPA shall not be 
responsible for any liability howsoever caused to any person by the use or 
reliance on the FAQs.  

Q1.1 Does the Ordinance specify where vendors should make 
available hard copies of the sales brochure on a 24 hour basis 
during the period of at least seven days immediately before a 
date of sale? 

A1.1 According to section 25(1) of the Ordinance, during a period of at 
least 7 days immediately before a date of sale mentioned in 
section 14(1) of the Ordinance, the vendor must make hard copies 
of the sales brochure for the development available for collection 
by the general public free of charge.  A similar requirement is 
imposed on the vendor under section 25(3) of the Ordinance to 
make a copy of the sales brochure available for inspection on the 
website designated by the vendor for the development.  The 



provisions require the vendor to be able to comply with both 
requirements at all times during the 7-day period.  They are not 
administrative measures imposed by the SRPA. 

The Ordinance does not specify the location where the vendor 
must make available hard copies of the sales brochure for the 
development for collection by the general public during the 
aforementioned period.  Vendors have the discretion to decide 
suitable locations for the purposes of complying with section 
25(1) of the Ordinance.   

Q1.2 If the specified residential properties in a residential 
development are offered to be sold by auction or tender, is it 
necessary to make available price list for those residential 
properties? 

A1.2 It is stipulated in section 67 of the Ordinance that if a specified 
residential property is sold or offered to be sold by way of auction 
or tender, Division 3 of Part 2 of the Ordinance (i.e. requirements 
on price list) does not apply. 

If all of the specified residential properties in a residential 
development are to be offered to be sold by auction or tender, 
there is no need to make available any price list for any of those 
residential properties for the purposes of Division 3 of Part 2 of 
the Ordinance. 

If some of the specified residential properties in a residential 
development are sold by auction or tender first, and then the 
remaining specified residential properties which Division 3 of 
Part 2 of the Ordinance applies are offered to be sold, the price list 
for the sale of the remaining specified residential properties does 
not have to include those specified residential properties which 
have already been sold by auction or tender. 

If some of the specified residential properties in a residential 
development are offered to be sold by auction or tender, while in 
parallel the remaining specified residential properties are offered 
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to be sold not by means of auction or tender, the price list does not 
need to include those properties that are offered to be sold by 
auction or tender as Division 3 of Part 2 of the Ordinance does not 
apply to those properties.  As it is a question of fact whether and 
when those properties are offered to be sold by auction or tender, 
the vendor should be prepared to prove that those properties are 
already offered to be sold by auction or tender on or before the 
first day on which the price list is made available under section 
32(1) of the Ordinance.  Otherwise, the vendor may have 
contravened section 30 of the Ordinance. 
 

Q1.3 Under the Ordinance, vendors may revise the contents of sales 
brochure, price list and sales arrangements after their 
issuance.  Whether the revised documents are subject to the 
timeframe requirements under sections 25, 32 and 47(1) 
respectively, i.e. whether the specified residential properties 
can only be offered to be sold after the revised sales brochure 
has been made available for a period of at least 7 days, and 
after the revised price list and sales arrangements have been 
made available for a period of at least 3 days? 
 

A1.3 Sales brochure 
According to section 25(9) of the Ordinance, the sales brochure 
made available for the public should be printed or examined 
under section 17(1) within the previous three months.  Assuming 
a sales brochure is printed on 1 January (i.e. version A) and an 
examined sales brochure (i.e. version B) is made available on 1 
April.  There is no need for version B sales brochure to be made 
available for a period of at least 7 days in advance for the sale of 
the development to be continued on 1 April provided that for the 
7-day period before 1 April, version A sales brochure is made 
available. 
 
Price list 
According to section 35 of the Ordinance, the owner may only 
sell, or offer to sell, the specified residential property – 
(i) at the price of that property, as set out in the price list 

copies of which have been made available under section 
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32(1), (2) and (3) of the Ordinance (i.e. for a period for at 
least 3 days immediately before the date of sale make 
available hard copies of the price list for collection by the 
public free of charge, on the date of sale make available 
hard copies of the price list for collection by the general 
public free of charge at the place where the sale is to take 
place, and make available electronic copy of the price list 
on the vendor’s website for inspection); or 

 
(ii) at the price revised under 29(4) of the Ordinance as set out 

in the price list copies of which have been made available 
under section 32(1), (2) and (3) of the Ordinance.  Section 
29(4) of the Ordinance deals with changes to the price of 
specified residential property as set out in a price list.   

 
If there is a change to the price of a residential property as set out 
in a price list, the property in question can only be sold or offered 
to be sold after the revised price list has been made available 
under section 32(1), (2) and (3) of the Ordinance (i.e. the revised 
price has to be made available for a period for at least 3 days 
immediately before the date of sale and on the date of sale of the 
property in question).  As for the other properties the prices of 
which have also been set out on the same price list under revision 
but no changes to their prices have been made, there is no need 
for the owner to wait for another three days to offer to sell those 
properties (please also see No. 1.2 of FAQs on Price List, and No. 
1.4 of FAQs on Making Available of Sales Documents and 
Revised Sales Documents below). 
 
Sales Arrangements 
According to section 47(1) of the Ordinance, the vendor must 
make available hard copies of a document containing the 
information on sales arrangements for collection by the general 
public free of charge during a period of at least 3 days 
immediately before the date of sale.  The same information must 
also be made available for inspection on the vendor’s website 
according to the same timeframe.  
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If changes are made to the sales arrangements, the specified 
residential properties affected by the changes should only be sold 
or offered to be sold after the revised sales arrangements have 
been made available to the public for a period of at least three 
days.  For example, if at the original document containing the 
sales arrangement, there is only one place (e.g. location A) where 
the specified residential property will be offered to be sold.  
After three days, the vendor adds another place (e.g. location B) 
where the specified residential property will be offered to be sold 
and issues a revised document setting out the new sales 
arrangements.  In this case, the specified residential property can 
continue to be offered to be sold at location A, but can only be 
offered to be sold at location B after the revised sales 
arrangements have been made available to the public for a period 
of at least three days immediately before the date of sale under 
section 47(1) of the Ordinance.  
 
If, after issuing a document on the sales arrangements setting out 
residential properties to be offered for sale on a specific date, 
owners wish to offer additional residential properties for sale, it 
may issue another document of sales arrangements to cover the 
arrangements for the sale of the additional residential properties, 
and follow the requirements under section 47(1) of the Ordinance.  
Alternatively, owners may announce the offer for sale of those 
additional residential properties by making amendments to the 
previous document on sales arrangements.  If so, the additional 
residential properties can only be offered to be sold after the 
revised document of sales arrangements have been made available 
to the public for a period of at least three days immediately before 
the date of sale under section 47(1) of the Ordinance.  As for the 
other properties on the amended document of sales arrangement 
to which there are no changes to their sales arrangements, there is 
no need for the owner to wait for another three days to offer to 
sell those properties. 
 

Q1.4 According to No. 1.2 of FAQs on Price List , if a vendor has 
issued a revised price list to adjust the price of a specified 
residential property, the residential property concerned 
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cannot be sold at the revised price unless the revised price list 
has been made available according to the requirements as set 
out in section 32 of the Ordinance.  Does the vendor need to 
make available a revised document containing the sales 
arrangement for the specified residential property for which a 
revised price has been issued? 

A1.4 According to No. 1.2 of FAQs on Price List, if a vendor has 
issued a revised price list to adjust the price of a specified 
residential property, the residential property concerned cannot be 
sold at the revised price unless the revised price list has been 
made available according to the requirements as set out in section 
32 of the Ordinance.  That said, before the revised price list 
takes effect, and on the basis that the requirements that are 
applicable to the original price list and a document containing the 
sales arrangements have been complied with, the vendor may sell 
the residential property concerned at the price on the original 
price list. 

If the sales arrangements applicable to the residential property 
concerned remain unchanged notwithstanding the adjustment in 
price, there is no need for the vendor to make available a revised 
document containing the sales arrangements for selling the 
residential property concerned at the revised price. 

Q1.5 If a vendor wishes to suspend the sale of a development, or 
wishes to reduce the number of properties to be offered for 
sale, can he do so at any time?  In what way should vendors 
announce the suspension of sale or the reduction of the 
number of properties to be offered for sale? 

A1.5 If a vendor wishes to suspend the sale of a development, or 
wishes to reduce the number of properties to be offered for sale, 
he can do so at any time.  That said, vendors are advised to, as a 
matter of transparency, announce the suspension of sale or the 
reduction of the number of properties to be offered for sale.   
On how to announce a suspension of sale or a reduction of the 
number of properties to be offered for sale, SRPA suggests that 
vendors may make available a document listing out the residential 
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properties which will be suspended for sale and stipulating the 
date on and from which sales will be suspended.  Also, the 
vendor may mention in the document that the sales arrangements 
(citing the date of issue of that previous document) are no longer 
applicable to those residential properties.  The vendor may also 
state in the document that the sales arrangements in respect of 
those residential properties as set out in the previous document 
containing the sales arrangements which will not be suspended for 
sale will remain unchanged.  
 
The Ordinance does NOT require that vendors will have to wait 
for three days after making public the decision to suspend sales or 
reduce the number of properties to be offered for sale before they 
can do so. 
 

Q1.6 Assuming a vendor has suspended the sales of all unsold units 
the sales of which have been announced in the documents 
containing the sales arrangements, the SRPA has been 
informed of the suspension and such suspension has been 
made public on the SRPE.  When the sale is resumed, is the 
vendor required to make available the sales brochure, price 
list and sales arrangements respectively according to section 
25, section 32 and section 47(1) of the Ordinance? 
 

A1.6 If a vendor has suspended the sales of all unsold units the sales of 
which have been announced in the documents containing the sales 
arrangements, the SRPA has been informed of the suspension and 
such suspension has been made public on the SRPE, the vendor 
must comply with the 7-day and 3-day requirement and make 
available to the public the sales brochure, the price list and 
document containing the sales arrangements according to sections 
25, 32 and 47 of the Ordinance when the sales is resumed.  Also, 
the sales brochure will have to be printed, examined and/or 
revised within the previous 3 months.  
 

Q1.7 For specified residential properties which have been 
suspended for sale and will be offered to be sold at a different 
price and using a different sales method, what actions should 
the vendor take in order to comply with the Ordinance? 
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A1.7 For those specified residential properties which have been 
suspended for sale and will be offered to be sold at a different 
price and using a different sales method, a revised price list and a 
document containing the new sales arrangements should be made 
available at least 3 days immediately before a date of sale.  In 
the document containing the new sales arrangement, the vendor 
should set out the new sales arrangements for those residential 
properties of which sales will resume (including the date of 
resumption of sale and the new sales method).   
 
If a vendor wishes to suspend the sale of a development or wishes 
to reduce the number of properties to be offered for sale and at 
that time he already has in mind when to resume the sales of those 
residential properties concerned, he may make available a 
document containing the sales arrangement which set out the 
following: 
 
(i) the residential properties which will be suspended for sale 
and the date on and from which sales will be suspended; 
 
(ii) the new sales arrangements for those residential properties 
concerned (including the date of resumption of sale and the new 
sales method); and 
 
(iii) the sales arrangements in respect of those residential 
properties which will not be suspended for sale as set out in the 
previous document containing the sales arrangements will remain 
unchanged. 
 

Q1.8 When does a vendor have to make available a Vendor’s 
Information Form? 
 

A1.8 As provided under section 68(1) of the Ordinance, if a specified 
residential property in a completed development, or a completed 
phase of a development, is offered to be sold to a person, the 
vendor must, as soon as practicable after the offer is made, 
provide to the person a Vendor’s Information Form (VIF) printed 
within the previous 3 months.  According to section 68(5) of the 
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Ordinance, the requirements under section 68 of the Ordinance 
are in addition to any other requirements that apply by virtue of 
Division 2, 3, 5, 6, 7 or 8 of the Ordinance. 

Also, as provided under section 66 of the Ordinance, where a 
specified residential property is offered to be sold to a sitting 
tenant who has held the property under a tenancy for a continuous 
period of at least one year, the vendor must, as soon as practicable 
after the property is offered to be sold to that person, provide that 
person with a VIF printed within the previous 3 months.  It is 
provided under section 66(3) of the Ordinance that Division 2 
does not apply in the situation if that person agrees in writing that 
Division 2 does not apply. 

Q1.9 Is it required for the plans annexed to the Deed of Mutual 
Covenant (“DMC”) or the latest draft of DMC to be made 
available for public inspection under section 48 and section 49 
of the Ordinance? 

A1.9 The vendor must make available the DMC for inspection by the 
general public at the place where the sale is to take place and on 
the website designated by the vendor for the development on a 
date of sale.  The plans annexed to the DMC or the latest draft of 
DMC (“DMC Plans”) do form part of the DMC and should 
therefore be made available for inspection by the general public 
as well.  If there is any subsequent change to the DMC Plans, the 
latest draft of DMC made available for public inspection should 
include the revised DMC Plans. 

Sales of First-hand Residential Properties Authority 
22 July 2019 
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