
Residential Properties (First-hand Sales) Ordinance 

Frequently Asked Questions and Answers (FAQs) 

FAQs on Register of Transactions 

FAQs are not guidelines.  They aim to facilitate the trade to understand 
how the Sales of First-hand Residential Properties Authority (SRPA) 
looks at specific provisions of the Residential Properties (First-hand Sales) 
Ordinance (Ordinance). 

Users of the FAQs should not rely on the information in the FAQs as 
professional legal advice and are strongly advised to seek legal or other 
professional advice should there be doubts about the application of the 
Ordinance in individual circumstances.  Whilst every effort has been 
made to ensure the accuracy of the FAQs, the SRPA shall not be 
responsible for any liability howsoever caused to any person by the use or 
reliance on the FAQs. 

Q1.1 What should the vendor do if the PASP for a specified 
residential property has not proceeded further and the 
vendor wishes to offer to sell the specified residential 
property again? 

A1.1 According to section 59(2)(c) of the Ordinance, if the purchaser 
has not entered into an agreement for sale and purchase with the 
owner in respect of the specified residential property within 
5 working days after the date on which the PASP is entered into, 
the vendor must, on the 6th working day after that date, indicate 
that fact in the Register of Transactions for the development in 
relation to the residential property.  If the information that the 
PASP for a specified residential property has not proceeded 
further has been recorded in the Register of Transactions, and the 
price list and sales arrangements applicable to the residential 
property concerned have remain unchanged and have been made 



available, there is no need for the vendor to wait for 3 days 
before he can offer to sell the residential property concerned 
again. 

Q1.2 Section 59(2)(a)(v) and (3)(e) in Part 1 of the Ordinance 
requires a vendor to set out the terms of payment (including 
any discount on the price, and any gift, or any financial 
advantage or benefit, made available in connection with the 
purchase) (“Payment Terms”) in the Register of Transactions 
for the development.  What is expected to be set out under 
this particular item? 

A1.2 It is common for vendors to offer discounts, gifts and/or benefits 
(whether it is in monetary terms or not) to purchasers in 
connection with the purchase of a specified residential property. 
Section 59 of the Ordinance requires that whenever a preliminary 
agreement for sale and purchase (“PASP”) or an agreement for 
sale and purchase (“ASP”) (where no PASP has been entered 
into) in respect of a specified residential property is made, the 
vendor must, within the prescribed timeframe, enter into the 
Register of Transactions for the development, inter alia, the 
Payment Terms.  As set out in section 61 of the Ordinance, the 
purpose of the Register of Transactions for the development is to 
provide a member of the public with the transaction information 
relating to the development for understanding the residential 
property market conditions.  A vendor is therefore expected to 
set out full details of the Payment Terms as agreed with a 
purchaser for the purchase of each specified residential property.  
Vendors are also advised to make the Register of Transactions 
self-contained so as to save readers the inconvenience of having 
to refer to other documents or materials in order to find out the 
full details of the Payment Terms. 
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